ZoWebdev

Web ontwikkeling voor Jongeren
[17-05-2012 | 12:10]

Concrete 5

Omdat ik ontevreden was over het CMS wat mijn stichting gebruikte ben ik CMSen onderling gaan vergelijken op zoek naar iets nieuws. 1 van de pakketten wat standaard in Installatron zit, is Conrete 5 en deze leek mij heel bruikbaar.

Het probleem met Typo3 was dat het een heel complex beheerderpaneel had, waar ik totaal niet mee uit de voeten kon. Zoiets simpels als een plugin aanpassen bracht je in doolhoven van meerdere tabbladen en allerlei instellingen met obscure namen waar je niks wijzer van werd. Zelfs het vervangen van een afbeelding was een regelrechte hel. Later bleek dat Typo3 ook de mogelijkheid biedt om via de frontend te editen, maar om de een of andere reden werkte dit niet voor mij. Waarschijnlijk was de installatie ergens ooit gecorrumpeerd geraakt.

Affijn, op zoek naar een nieuw CMS installeerde ik Concrete5 (CC5) en raakte direct verknocht. CC5 heeft eigenlijk geen beheerderspaneel. Alle wijzigingen zijn direct vanaf de webpagina zelf te maken, als je inlogt. Verder krijg je een balk met bewerking-opties bovenaan je pagin.

Een pagina bestaat uit een oneindig aantal blokjes, die je kunt toevoegen of verwijderen. Elk blokje heeft andere inhoud, wat een standaard scriptje kan zijn welke je configureert, een tekstblokje, plaatje, menu-item etc. Een item op je pagina bewerken wordt zo een fluitje van een cent: zet de pagina in edit-mode (links bovenin), click op het element dat je wil bewerken en kies 'edit'. Kies 'move' om elementen te kunnen verslepen.

Ook de structuur van je site veranderen is een fluitje van een cent. Rechts bovenin kies je voor 'full site map'. Click op de icoontjes en versleep ze om de volgorde van pagina's te veranderen. Alle menu's worden automatisch aangepast.

CC5 werkt met templates, zodat je met een druk op de knop het uiterlijk van je site drastisch kunt veranderen. De templates bepalen ook welke standaard blokken er op je pagina's verschijnen. Bijvoorbeeld de blokken met logo's, menu's en footers. Je kunt dit zelf configureren onder 'Pages' .

De templates zijn verder ook gemakkelijk zelf aan te passen, zeker als je ervaring hebt met websites programmeren, css m.a.w. De tutorial van hoe je zelf een template maakt geeft voldoende informatie.

Concrete5 is een gratis CMS, maar er zit wel ook een verdienmodel achter. Blokjes met extra leuke functionaliteit toevoegen kan alleen via de 'marktplaats' en die is in handen van de makers van Cc5. Er zitten genoeg gratis blokjes in de marktplaats om bijvoorbeeld fotoboeken van Facebook toe te voegen, of van flickr, tweets en je nog meer kunt wensen. Integratie met Picasa, was helaas niet gratis, terwijl ik dat gebruik. Ook visualisatie van een youtube video-stream was niet direct beschikbaar. Ik heb dit omzeild door zelf php-scriptjes hiervoor te maken en deze pagina's als iframes in mijn Cc5 pagina's te laden.

Al met al zou ik zeggen dat dit een ideaal CMS is voor relatief statische websites die door web-leken moeten worden onderhouden. Installatie en configuratie moet daarentegen juist wel door een ervaren webprogrammeur gedaan worden, maar daarna wordt onderhoud een fluitje van een cent.

Hoewel Cc5 wel een soort van weblog functionaliteit heeft, vond ik dit er niet bijzonder mooi uit zien en je moet het zelf nog helemaal configureren. Ik denk dus dat Cc5 met name geschikt is voor relatief statische websites, en niet voor blogs.