ZoWebdev

Web ontwikkeling voor Jongeren
[ 07-01-2010 | 02:49 ]

Geocheryl at Geocities.com

Ik was 16 toen ik mijn eerste HTML code schreef. Het internet zag er toen totaal anders uit dan tegenwoordig. Ik denk dat wij zelf pas een jaar internet in huis hadden en misschien sinds kort onbeperkt internet. Daarvoor moest je inbellen en per minuut dat je online was betalen.

Ik weet niet zo goed hoe ik erbij kwam om een eigen website te beginnen. Waarschijnlijk begon het met een advertentie van Yahoo. De Google van die tijd. Zij hadden een dochter, Geocities waar je gratis je eigen website kon beginnen. Dan had je wel reclame banners boven of aan de zijkant. Ook de URL was van Geocities. Maar het was leuk. Je kon met een template beginnen, maar ik wou al snel alles zelf programmeren.

Webdev in het inbel tijdperk

Mijn website bestond - zoals veel sites in die tijd - uit enkele pagina's met een Titel, veel tekst en enkele plaatjes. Heel simpel allemaal. Maar wat wil je, in die tijd bestond de div tag nog niet eens! Html bestond voornamelijk uit de tags om text op te maken en om tabellen en plaatjes weer te geven. Javascript was er wel en dat gebruikte ik om mijn eerste fotoboek te animeren. Dat script vormt nog steeds de basis van mijn huidige fotoboek. PHP, CSS en XML bestonden nog niet en aan XHTML werd gewerkt.

Enkele programma's die er ook al waren en waar ik altijd bij ben gebleven zijn AceHTML en AceFTP. Beiden bestaan nogsteeds als freeware en werken prima. De enige andere goede HTML resource die ik in het begin gebruikte was die van het W3C. Gelukkig kwam daar al snel W3schools bij, wat nogsteeds veel handzamer is.

Geinteresseerd in de geschiedenis van het internet?

History of the Internet from Melih Bilgil on Vimeo.