ZoWebdev

Web ontwikkeling voor Jongeren
[ 29-01-2010 | 18:15 ]

Een site structuur ontwerpen

Samenvatting:

Pak pen en papier en bedenk de structuur van je site door middel van lijstjes. Denk daarbij om gebruiksvriendelijkheid:
  1. scheid inhoud van hulpmiddelen (tools).
  2. Houd menu's kort (6 items)
  3. Maak je site niet te diep (3 lagen)
  4. Maak je structuur logisch (gebruik logische namen in menu's)
voorbeeld van een site structuur

 


over structuur

Als je weet wat je met je site wil bereiken en wat de doelgroep is, kun je beginnen met het ontwerpen van je site structuur. Hiermee bedoel ik dat je bedenkt welke menu's je wil, welke kopjes die hebben en naar wat voor pagina's de links lijden. Vaak is het maken van lijstjes voldoende in dit stadium. Je hoeft nog niet perse te weten waar het op de pagina terecht zal komen: links, rechts, boven? Dat is nog niet relevant. Denk nu eerst na over de inhoud van je website.

Werkwijze: Ik bedenk mijn site structuren vaak op de meest onmogelijke plekken: in bed, in de trein of onder de douche. Daarom schrijf ik ze meestal eerst een paar keer op kladblaadjes, en als ik echt aan de slag ga schrijf ik ze vaak nog eens in een programma zoals Mindmapper, Word, of powerpoint. Gewoon om overzicht te houden, en grip te krijgen op de structuur en de bruikbaarheid ervan.

Bij het bedenken van je site structuur probeer je eigenlijk alles wat je met je site op papier te zetten (brainstorm) en vervolgens logisch te structureren. Vraag je af:

  • Welke elementen passen bij elkaar?
  • wordt dat dan een menu?
  • Welk kopje omschrijft dat menu het beste?

Vaste elementen: Home, het hoofdmenu, submenu's en tools

Zoals gezegd gaat het in dit stadium niet om waar de elementen op je pagina terecht gaan komen, maar om de inhoud van je menu's. Toch is het nuttig om nu al iets te weten over site structuren:

Websites bestaan vaak uit een aantal vaste elementen die op elke pagina weer terugkomen. Het logo, wat vaak ook als Home knop dient, is daar één van. Vaak is het slim om Home ook te herhalen in een menu, voor de duidelijkheid. Verder moet het hoofdmenu op elke pagina aanwezig zijn.
Vroeger hadden sites alleen maar dit hoofdmenu. Tegenwoordig zijn websites echter vaak erg uitgebreid en complex. Daarom kan het handig zijn om ook submenu's te gebruiken om de inhoud van je site weer te geven. Daarnaast kun je bepaalde services of informatie van het hoofdmenu afscheiden. Deze tools (of hulpmiddelen) worden tegenwoordig vaak rechts boven of onder aan de pagina afgebeeld. Denk maar aan de vele winkelmandjes en inlog of download links die vaak bovenaan rechts van een pagina staan.

Maak het gebruiksvriendelijk

Maak je site zo gebruiksvriendelijk mogelijk. Web surfers lezen meestal niet veel van een website, ze scannen hem alleen. Dus houd lijsten kort!. Een lijst of menu is het meest effectief als het maar vijf of zes items bevat! Zorg dat je hoofdmenu en de meeste submenu's dus kort zijn. Zo kan de bezoeker er snel doorheen scannen en kiezen waar hij heen wil, zonder te moeten zoeken. Van de andere kant wil je ook niet oneindig door moeten klikken om te vinden wat je zoekt. Maak je site dus niet te diep. Gebruik een hoofdmenu met hoogstens een of twee diepere lagen (submenu's). Deze laatste menu's mogen dan wel weer naar lange(re) lijsten met informatie lijden, want deze inhoud is al toegespitst op wat de lezer zoekt.