ZoWebdev

Web ontwikkeling voor Jongeren
[ 20-10-2010 | 8:15 ]

Een site ontwerpen

Als je over de structuur en inhoud van je site hebt nagedacht kun je ook gaan nadenken over hoe de site eruit moet zien. Het visuele aspect van een website is extreem belangerijk! Op basis van zijn eerste indruk beslist de bezoeker in een fractie van een seconde een aantal zaken:

  • Ben ik op de juiste pagina?
  • Ga ik hier vinden wat ik zoek?
  • Is deze site/bron betrouwbaar en up to date?
Is een van deze vragen negatief te beantwoorden, dan is de kans groot dat de bezoeker snel verder surft naar een andere website. Hoe voorkom je dit met een goed ontwerp?

Houd je aan de standaard opmaak voor websites

Zorg in je ontwerp dat elke pagina van je site hetzelfde is opgebouwd: de verschillende elementen (logo's, menu's) moeten dus steeds op dezelfde plek staan en steeds dezelfde herkenbare functie hebben.

Wees niet creatief met websites tenzij je een artiest bent en je wil uitdragen dat je extreem creatief bent. Als bezoekers niet begrijpen hoe ze je website moeten gebruiken en niet kunnen vinden waar ze zijn of waar ze heen moeten, dan gaan ze gewoon naar een andere site.

  • zet links bovenaan de pagina je logo met eventueel de titel en ondertitel van je website. Als je dit aanklikt moet de bezoeker naar de voorpagina van je site gaan.
  • zet ook bovenaan de pagina de titel van de pagina die wordt afgebeeld. Zo is het duidelijk of de bezoeker op de juiste plek is binnen de site.
  • In europa leest iedereen van links naar rechts en van boven naar beneden en dat doen ze in die volgorde ook nog. Zet je hoofdmenu dus bij voorkeur horizontaal. Submenu's kunnen verticaal geplaatst worden, maar altijd in de linker balk! De rechter balk wordt meestal over het hoofd gezien, aangezien daar vaak reclame staat.

Wees minimalistisch

Houd je website rustig. Dit straalt orde uit en maakt dat de bezoeker sneller kan vinden wat hij zoekt. Gebruik niet te veel banners en niet teveel schreeuwende koppen of bewegende plaatjes. Mensen vinden beweging op websites vaak erg vervelend. Een plaatje (reclame) dat verandert als je er met je muis overheen gaat is wel toegestaan.

Plaats een datum

Het internet bestaat al tientallen jaren en sommige websites worden gemaakt en vervolgens voor jaren niet aangeraakt. Verder verandert de wereld tegenwoordig in sneltreinvaart. Constant zijn er nieuwe producten of ontwikkelingen. Maak het je bezoeker gemakkelijk en plaats een datum bovenaan elke pagina. Doe dit vooral bij artikelen. Zo kan de bezoeker beoordelen of de gevonden informatie nog bruikbaar is. Het vergroot bovendien zijn vertrouwen in jouw website.