ZoWebdev

Web ontwikkeling voor Jongeren
[ 28-06-2009 | 00:15 ]

Woord Vooraf

Voordat we beginnen wil ik je bekend maken met een kleine woordenschat:

Internet

Een netwerk van computernetwerken. Internet is ontstaan door de behoefte om gegevens uit te wisselen en computers samen ergens aan te laten rekenen. Ontdek hoe het internet ontstaan is: the history of the internet

website

Een verzameling gerelateerde webpagina's. Webpagina's lijken op documenten, net als een Word document. met het enige verschil dat ze vaak opgebouwd zijn uit meerdere documenten van ook nog eens verschillende types. Elk type zorgt voor een ander deel van de webpagina: de HTML zorgt bijvoorbeeld voor inhoud, CSS voor stijl (format), en zo zijn er nog meer document types zoals javascript, xml etc.
Al deze documenten moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn voor het internet. Dat betekent dat ze opgeslagen moeten zijn op een server.

de Server

Een Server is in feite een computer (zoals bij jou in huis) die dag en nacht aan staat en aangesloten is op het internet. Vaak zijn ze wel sneller dan de computers die we thuis hebben, want er kunnen miljoenen mensen tegelijk naar hetzelfde bestand willen kijken en soms vanaf de andere kant van de wereld. Host is Engels voor gastheer. De server is dus de host van een website. Om een website te hebben heb je zelf geen supercomputer nodig die dag en nacht aan staat (maar dat kan wel als je dat wil). Je kunt gewoon wat ruimte op zo'n computer huren bij een bedrijf. Zo'n bedrijf noemen we ook een host. In de komende tutorials leer je waar je op moet letten bij het kiezen van een host.

Documenten op de server

De documenten waaruit websites en wepagina's bestaan worden op de server op dezelfde manier opgeslagen als op jouw computer thuis: in mappen en submappen. In windows kun je bijvoorbeeld direct "C:\program files" in je internet browser intypen om te zien welke mappen, submappen en documenten hier in staan. Dit adres heet ook wel een pad: het pad dat je moet afleggen om bij een document te komen. Tegelijk geeft het elk document een unieke naam. In een map mogen tenslotte geen 2 documenten met dezelfde naam staan. In verschillende mappen (ander pad) is dat geen probleem. Elke computer en elke server heeft ook een unieke naam: een IP-adres.

het IP-adres

Elke computer (of hardware) die op internet of in een netwerk is aangesloten heeft een uniek nummer dat als naam dient. Voor de leesbaarheid worden er vaak punten in geplaatst, bijvoorbeeld: 165.113.245.2
Als je het IP-adres van een computer dus weet, en het pad naar de map waarin de documenten van een website zijn opgeslagen, kun je direct naar een website browsen. Mensen zijn meestal alleen niet zo goed in het onthouden van lange reeksen cijfers. Daarom is het mogelijk om het pad naar een website (servernaam + pad naar de hoofdmap) centraal te laten registreren. Deze wordt dan vervangen door een voor mensen beter te onthouden Domeinnamen. Meer informatie hierover en hoe je een goede domeinnaam kiest lees je in de volgende tutorials.

URL URL op  wikipedia.nl

Http://geocheryl.com/webdev is een voorbeeld van een URL, een Uniform Resource Locator. In feite is dit het unieke adres naar een informatie bron. In dit voorbeeld bestaat onze URL uit:
  • een protocol (Http://).hiermee wordt verteld wat voor type vraag wordt gesteld en hoe bestanden moeten worden overgestuurd
  • een domeinnaam (geocheryl.com)die het IP-adres en pad naar de hoofdmap vervangt
  • en een pad naam (/webdev) dat naar 1 document verwijst. Als er geen specifiek document genoemd wordt, dan wordt standaard index.html (of index.php) geopend.

 


» Domeinnamen
» Hoe kies je een goede domeinnaam?
» Is die domeinnaam nog vrij?
» Hosting providers