ZoWebdev

Web ontwikkeling voor Jongeren
[ 28-06-2009 | 00:15 ]

Domeinnamen domeinnaam op  wikipedia.nl

Zoals je in het woord vooraf hebt kunnen lezen vervangen domeinnamen het IP-adres en pad naar een website op een server. Dit om te voorkomen dat in alle web adressen een lange reeks getallen zou staan.

hoeveel kost een domeinnaam?

De kosten voor een domeinnaam liggen rond de 10 tot 20 euro per jaar. Daarnaast zul je soms ook hosting willen inkopen, wat nog eens zo een zelfde bedrag kan kosten. Er zijn bedrijven die domeinnamen opkopen en ze vervolgens heel duur verkopen. Zolang je hier verre van blijft hoeft webdev geen dure hobby te zijn.

hoeveel domeinnamen zijn er?

Er bestaan veel regels rondom domeinnamen, vooral om het aantal geregistreerde namen onder controle te houden. In 2008 waren er al meer dan 77 miljoen .com domeinnamen en 3 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Er kunnen er nog veel meer geregistreerd worden, aangezien voor elke extensie (meer dan 200) een unieke naam van maximaal dan 63 letters en cijfer geformuleerd kan worden. Reken maar na...

2 types: algemene & landen

Er zijn 2 typen domeinnaam extensies: generieke (algemene, zoals .com .org .eu .mob .net .info) en namen die bij landen horen (zoals .nl .be .co.uk). Vaak kun je alleen een extensie registreren van het land waarin je woont of van een generieke extensie. De registratie is dan ook in elk land (en dus min of meer voor elke extensie) anders. Er is steeds een ander instituut die de registratie verzorgt. In nederland kun je zelf je .nl domein registreren bij SIDN of je kunt een hosting provider dit voor je laten doen. In belgie moet je bij DNS.be zijn voor een .be domein.

DNS servers

Naast dat een instituut de domeinnaam registreert, moet ook in de hardware vastgelegd worden naar welk IP-adres een domeinnaam verwijst. Dit gebeurt in een DNS server (Domain Name System). Grote bedrijven kunnen zelf zo'n server hebben, en anders hebben hosting providers die.

Als je toegang tot zo'n server hebt kun je soms zelf wijzigingen in die servers aanbrengen, bijvoorbeeld als je een nieuwe domeinnaam aan een reeds bestaande site wil koppelen.

 


» Hoe kies je een goede domeinnaam?
» Is die domeinnaam nog vrij?
» Hosting providers